Google algoritmus frissítés – Oldal élmény algoritmus

google algoritmus frissítés

Google hivatalos bejelentése alapján újabb algoritmus frissítés indult útjára a tegnapi napon. A frissítés a Page Experience algoritmus, Oldal élmény algoritmus asztali gépre vonatkozó verziója. A mobil platform mellett az asztali verziókon is fontos súlyt kap a Page Experience.
Az algoritmus frissítés várhatóan augusztus végére fut le. John Mueller nyilatkozata alapján nem mozgatja meg látványosan a helyezési listákat, lefutása lassú lesz.

Page Experience – Oldal élmény

Mit is jelent ez? Az oldal élmény az oldal használhatóságát, felhasználó barát kialakítását jelenti. Különböző Core Web Vitals mutatók alapján Google minősíti weboldalad. Ezek után így lehetőség lesz még használhatóbbá tenni oldalad, ezzel még több lojális látogatót szerezned az online térből.

Core Web Vitals

Három fő pillérrel épül be a Page Experience algoritmusba:

  1. Oldalbetöltés (Large Contentful Paint – LCP – Legnagyobb Vizuális Tartalomválasz)
  2. Interaktivitás (First Input Delay – FID – Első reakciótól számított válaszkésés)
  3. Vizuális stabilitás (Cumulative Layout Shift – CLS – Elrendezés mozgása)

 

Oldalbetöltés: 2,5 másodperc alatt jó 4 másodperc felett rossz

Interaktivitás: Az az idő míg a látogatód kattint és a weboldalad tud reagálni. 100 mikromásodperc alatt jó 300 felett rossz.

Vizuális stabilitás: Egy teljesen új kritérium, talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy történik e valami teljesen szokatlan, váratlan az oldal megjelenítésében.

Az új algoritmusban a régi alapkövetelmények természetesen ugyanúgy vonatkoznak, így a biztonság, https megléte, mobilbarát megjelenés.

Egyre jobban próbálja Google finomítani a User Experience felhasználói élmény követelményeit. Belegondolva ez teljesen logikus, hiszen ki szereti a használhatatlan weboldalakat, amely egy perc alatt sem töltenek be. Átláthatatlan menü struktúrában épülnek fel. Nem található meg az oldalon gyorsan a kapcsolat felvételi lehetőség. Kitölthetetlenek a form mezők.

A hivatalos kommunikáció szerint a keresőoptimalizálásban az oldal élmény nem fogja felül írni a tartalmat. Tehát még mindig igaz a

mai szabály: Tartalom, Tartalom, Tartalom. Mondta Tibi

Azonban ha két oldal tartalmilag egyenrangú a listán az kerülhet előrébb, amelynek jobb az oldal élménye.

Az erő veled van, jó weboldalt, sok első helyet kívánva

Tisztelettel

Neubauer Tibor

Neubauer Tibor
Neubauer Tibor