Ami a szemnek a szemüveg, az a lábnak a cipő, így ugyanolyan körültekintéssel és gondossággal kellene kiválasztani. Lábaink akár több órán át cipelik teljes testsúlyunk, ráadásul a legtöbb felület, amelyen járunk, kemény beton, amely még inkább megterheli vázrendszerünket. Nincs alapszabály arra, hogy milyen a jó cipő télen, néhány szempontot azonban figyelembe kell vennünk végtagjaink érdekében.

A jó cipő kiválasztásának szempontjai lábsebészeink ajánlásával

Az Emineo Magánkórház lábsebésze, Dr. Börzsei-Knoll Veronika szerint az a legszerencsésebb, ha kora délután indulunk neki cipőt vásárolni. Reggel ugyanis még nem járattuk be az éjszakai tétlenség után, estére pedig akár meg is dagadhat. A megfelelő lábbeli megtalálására elegendő időt kell szánni. Nem mindegy ugyanis, milyen a kialakítása, a talpa, milyen a viselése, szorít-e vagy mindkét lábnak kényelmes. Lábaink nem egyformák, így célszerű a nagyobb méreteihez alkalmazkodni, nem baj, ha az egyikre egy kicsit bővebb lesz. Ha pedig sportoláshoz, túrázáshoz keresünk cipőt, mindig eggyel nagyobbat vegyünk. A hosszú ideig tartó testmozgás során megdagadhat a láb, egy normál méretű esetében kényelmetlen és fájdalmas lehet a viselése.

Az is fontos szempont a válogatásnál, hogy milyen anyagból készült, illetve mennyire kemény a talpának kialakítása. A beton ugyanis nem csillapítja a rezgéseket, ezért van jelentősége, hogy ne is legyen kemény vagy puha a talp. Az is megoldást jelenthet, ha egy speciális cipőbetétet helyezünk a lábbelibe, amely el tudja nyelni a rezgéseket és tompábbá teszi a lépéseket.

A lábsebész kihangsúlyozta, egy rosszul megválasztott cipővel rosszul terheljük meg az alsó végtagokat, a csípőt, gerincet, így nemcsak lábfej- és bokafájdalom, hanem fejfájás is kialakulhat. Hosszabb távon lábdeformitásokhoz vezethet (bütyök, kalapácsujj), amelyeket csak műtéttel lehet korrigálni.

Sokat számíthat az is, ha mégis olyan cipőt kell viselni, amely megterhelheti a lábat (pl. magas sarkú), néhány óra után vegyük le. 5-10 percen át mozgassuk át lábujjainkat, amely jó hatással lesz a vérkeringésre. Ha azonban már elkerülhetetlen a bütyök, vagy kalapácsujj műtét, ne késlekedjen sokáig. A kezdeti kellemetlenség után tartós fájdalom és egyre kényelmetlenebb cipőviselés keserítheti meg az életét.